На Одещині з'явилися пошкоджені купюри номіналом 500 та 1000 гривень. Що з ними робити та до чого тут росіяни

На Одещині з'явилися пошкоджені купюри номіналом 500 та 1000 гривень. Що з ними робити та до чого тут росіяни

Ексклюзивно
На Одещині з'явилися пошкоджені купюри номіналом 500 та 1000 гривень. Що з ними робити та до чого тут росіяни
. Нацбанк

В Одеській області з'явилися пошкоджені банкноти номіналом 500 та 1000 гривень. Це гроші з тимчасово окупованих територій, які спеціально були пошкоджені українськими банками. Як вони потрапили на Одещину та що з ними робити: розповіла Суспільному спеціалістка з комунікації ПриватБанку у Південних регіонах Анжела Дзінзюра.

Чому банки пошкодили купюри?

Якщо банки не встигають вивезти готівку з окупованих територій, її пошкоджують відповідно до вимог Нацбанку. Так було в 2014, так сталося і тепер, зазначила Анжела Дзінзюра. Варіанти пошкоджень є різні: чорнила, розрізання або спеціальні отвори на купюрах. Після цього гроші вважаються неплатіжними.

Проте окупанти намагаються "легалізувати" такі купюри: наприклад, обмінюючи їх в людей на меншу суму неушкоджених. Нові власники поповнюють цими грошима свої рахунки через термінали або пробують обміняти в банках, мовляв "отримали з банкоматів".

Однак в банкомат будь-якої фінустанови пошкоджені купюри потрапити не можуть, запевнила Дзінзюра:

"На касі перерахунку купюри ретельно перевіряють: спеціально обладнані машини визначають наявність елементів захисту, касири оглядають зовнішній стан. Вони знають як відрізнити спеціальне пошкодження від звичайного".

Пошкоджені банкноти вилучаються, складається акт і їх відправляють до Нацбанку: лише там визначають — повернути в обіг чи ні.

Введені обмеження

Мічені купюри номіналом 500 та 1000 гривень вже зафіксовані в Одесі та області, зауважила спеціалістка банку:

"На території Одеської області Приватбанком прийнято рішення про тимчасове обмеження таких купюр нашими терміналами самообслуговування. Всі операції з такими банкнотами можна зробити через каси відділень".

Що робити з пошкодженими банкнотами?

Анжела Дзінзюра радить поки уникати купюр 500 та 1000 гривень або ж ретельно перевіряти їх:

"Якщо ви отримали в магазині, в ресторані чи торговельному закладі готівкову купюру 500 або 1000 гривень, огляньте її, будь ласка. Ушкодження видно неозброєним оком: фарба, порізи або отвори. Помітили щось з цього? Не соромтесь повернути її власнику та порадьте звернутись у банківське відділення будь-якого банку".

Підроблені та навмисно пошкоджені банкноти вилучаються без відшкодування їх вартості. Про вилучення з обігу таких купюр інформуються правоохоронні органи, зазначили в Нацбанку.

Спеціалістка банку радить користуватись зараз безготівкою, в разі якщо треба "живі" гроші — банкнотами меншого номіналу.

Читайте також

  • Чого очікувати від зростання долара: прогноз одеського економіста
  • ПриватБанк встановлює ринковий курс валютообміну для безготівкових операцій

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок